Тренутно се налазите: Насловна > Наводници

Наводници

I
Када писац текста речима даје значење које је супротно од уобичајеног, односно када се дате речи у одређеној ситуацији изговарају са иронијом, подсмехом или сумњом, пишу се наводници.

Пример: Били су сити његове  „правичности“. 

II
Дословно наведен туђи текст увек се ставља под наводнике.

Пример: Све су Дрине овог света криве; никада се оне неће моћи потпуно исправити, али и никад не смемо престати да их исправљамо.

III
Наводницима се издвајају и туђи изрази који се уклапају у властито излагање.

Пример: Све јунаке Боре Станковића раздире  жал за младост.

IV
Називи уметничких дела, часописа, установа, друштава и сл. издвајају се наводницима. Понекад није неопходно писати наводнике са овом службом јер, примера ради, велико слово, контекст омогућавају да текст буде јасан и правилно схваћен.

Пример: Прошлог викенда Црвена звезда је играла код куће против Радничког из Ниша. / Прошлог викенда Црвена звезда је играла код куће против Радничког из Ниша.

V
Управни говор се обележава наводницима.

Пример: Окренуо се и рекао: Даље не могу сам.

VI
Изреке и пословице које су познате у народу не стављају се под наводнике.

Пример: Бивши пријатељ је гори него непријатељ.

VII
Када је потребно у реченици која је означена наводницима неку реч или израз такође обележити наводницима, користе се полунаводници.

Пример: Скерлић каже: И та врло складна мешавина с једне стране сузне осетљивости и старинске ’чувствителности’, а са друге стране један врло ведар и крепак дух, култ за богодану слободу ума’, чини од Доситеја једну од најсређенијих и најуједначенијих природа које се могу замислити.

http://saznajlako.com/wp-content/uploads/2013/02/kako-se-pisu-navodnici-101.jpeg

 

 

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • G-plus


Напиши одговор