Тренутно се налазите: Насловна > Инструментал једнине именица IV врсте

Инструментал једнине именица IV врсте

I

кћерју/кћери (: кћи)
Именица кћи се у номинативу једнине завршава вокалом –и. Међутим, у свим осталим падежима једнине и множине мења се као именице IV врсте. Тако у инструменталу једнине има дублетне облике: кћерју и кћери.

II

пећу/пећи (: пећ)
Поред облика са наставком (пећи), именица пећ у инструменталу једнине има и облик пећу (< пећ-ју). Будући да се налази иза сливеног сугласника ћ у коме се садржи, сугласник ј се губи.

III

с љубављу (: љубав)
Именица љубав у инструменталу једнине има дублетне облике са наставцима –ју и : љубављу (< љубав + -ју) и љубави. Када треба избећи двосмисленост да ли је у питању облик инструментала или генитива једнине, као у примеру са предлогом с, боље је употребити облик инструментала са наставком -ју. Зато облик с љубављу има предност у односу на облик с љубави, јер се овај други поклапа са обликом генитива једнине.

IV

вашју/ваши (: ваш)
Како именица ваш припада IV врсти промене, у инструменталу једнине се јављају дублетни облици са наставцима -ју и : вашју и ваши.

V

матером (: мати)
Именица мати се у номинативу и акузативу једнине слаже по наставцима са именицом кћи. У осталим падежима једнине и множине има наставке као именице III врсте, те се у инструменталу једнине јавља наставак -ом: матером.

VI

стварју/ствари (: ствар)
Именица ствар је женског рода и мења се као именице IV врсте, па инструментал једнине гради на двојак начин, додавањем наставака –ју и –и: стварју и ствари.

VII

речју/речи (: реч)
Именица реч је женског рода, припада IV врсти промене и у инструменталу једнине има дублетне облике са наставцима –ју и –и: речју и речи.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • G-plus


Напиши одговор