Тренутно се налазите: Насловна > Како се правилно изговара?

Како се правилно изговара?

Имена

I

Мерѝма

Према Речнику турцизама Абдулаха Шкаљића, правилан изговор имена Мерима (< тур. Meryem < ар. Märyäm) је са краткоузлазним акцентом на претпоследњем слогу.

II

Алѐкса̄ндар

Мушко име Александар (< грч. Alexandros), према Правописном речнику (1960), има краткоузлазни акценат на другом слогу од почетка речи.

III

Радо́јко

Иван Клајн у Творби речи у савременом српском језику II бележи сложени суфикс -ојко, који најчешће затичемо код мушких имена. Ова имена, по правилу, имају дугоузлазни акценат на вокалу о из суфикса.

IV

Еми́на

У Шкаљићевом Речнику турцизама муслиманско женско име Емина (< ар. ämīn) је забележено са дугоузлазним акцентом на другом слогу од почетка речи.

V

Дѐметра

Име грчке богиње земљорадње Деметре (< грч. Demeter) се, према Правописном речнику (1960), изговара са краткоузлазним акцентом на иницијалном слогу.

VI

Јо́ва

Двочлани хипокористици (имена одмила) који се завршавају на –а/-o имају дугоузлазни акценат на почетном слогу. Такав је случај и са именом Јова ― хипокористик од Јован.

VII

Досѝтеј/Досѝте̄ј

Правилан акценат имена Доситеј (< грч. Dositheos) је краткоузлазни, и то на другом слогу од почетка речи, са постакценатском дужином или без постакценатске дужине. Према Правописном речнику (1960), приликом промене овог имена по падежима акценат може остати потпуно неизмењен (Досѝтеј–Досѝтеја) или се пак мења место и квалитет, односно квантитет акцента (Досѝте̄ј–Доситéја, вок. Дőсите̄ју).

 

 

 

 

 

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • G-plus


10 коментар “Како се правилно изговара?”

  1. Merima каже:

    Poštovana gospođo, kada sam ugledala svoje ime na Vašem blogu, oduševila sam se! Pozdravlja Vas veliki poštovalac Vaš i Vašeg rada na „Krstarici“. Soradze

    • admin каже:

      Много ми је драго због тога.
      Иначе, име „Мерима“ одговара именима: „Марија“, „Мирјана“.
      Oсновно значење овог имена је ‘упорна; горка’.
      Велики поздрав!!!

  2. Veljko каже:

    Poštovana, izuzetno mi je drago bilo šta podeliti sa Vama. Mišljenja sam da svako treba svoje znanje povremeno obnoviti, ali uz stručan nadzor. Pošto smo u dugom periodu bez pravog usmerenja u školstvu, bez normativa minimalnog znanja, lektura pravih i stručnih uvek je dobrodošla. Puno pozdrava, Veljko.

    • admin каже:

      Поштовани Вељко,

      Хвала Вам много. Пуно успеха у даљем раду!
      Срдачан поздрав!

  3. Jelena каже:

    Kako se akcentuje ime Petra? Hvala.

  4. Nemanja каже:

    Kako se akcentuje ime Milena? Ovo mi je interesantno jer drugačije akcentuje na severu i jugu Srbije.

  5. Stanoje каже:

    Zdravo, kako se pravilno akcentuje ime Natalija? NatALIJA ili NATalija? Hvala puno unapred!

Напиши одговор