Тренутно се налазите: Насловна > Присвојни придеви од личних имена

Присвојни придеви од личних имена

I

Драгичин (: Драгица)

У облику присвојног придева на -ин (Драгичин), који је изведен од властите именице на -ица (Драгица), врши се палатализација. Облик Драгицин је неправилан.

II

Ђорђев (: Ђорђе)

Присвојни придев од властите именице Ђорђе настаје додавањем суфикса -ев на творбену основу имена: Ђорђев. Облик Ђорђетов је неисправан, будући да приликом промене именице Ђорђе по падежима не долази до проширења падежних наставака сугласником т.

III

Леин (: Леа)

Женско име Леа је страног порекла и мења се на следећи начин: Леа–Лее–Леи. Стога се ни у облику присвојног придева између два вокала (е-и) не умеће сугласник ј.

IV

Јовин (: Јова)

Од хипокористика Јова присвојни придев настаје уз помоћ суфикса -ин, Јовин. С друге стране, присвојни придев од хипокористика Јово се изводи помоћу суфикса -ов и гласи Јовов.

V

Јаковљев (: Јаков)

Присвојни придев од мушког имена Јаков гласи Јаковљев. Клајн сматра да се аломорф суфикса -ев (-љев) јавља после сугласника в.

VI

Зокијев (: Зоки)

Будући да се хипокористик Зоки мења по I врсти, и то на следећи начин: Зоки–Зокија–Зокију, присвојни придев гласи искључиво Зокијев.

VII

Лукин (: Лука)

Од имена Лука присвојни придев је Лукин – нема палатализације. У називу празника Лучиндан чува се некадашњи облик Лучин у коме је извршена палатализација.

 

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • G-plus


Напиши одговор