Тренутно се налазите: Насловна > Надимци који воде порекло од именица са значењем делова одећа

Надимци који воде порекло од именица са значењем делова одећа

У тексту  обрађујемо  надимке  који воде порекло од именица са значењем делова одеће: Кикљица, Кривокапа, Крпета, Крпин, Крпитур, Крпо, Јапунџа.

Надимке  Крпета, Крпин, Крпитур, Крпо доводимо у везу са именицом крпа која употребљена у множини секундарно означава  одевни предмет – крпе  погрдно ‘одело, хаљине’. Кривокапа је надимак који повезујемо са именицом капа. Надимак Јапунџа се поклапа са именицом турског порекла која означава кишни огртач. Кикљица је надимак који пак доводимо у везу са германизмом  кикља ‘сукња’.

Према начину постанка, ове надимке можемо поделити на следећи начин: 1. надимци  који су добијени путем творбе; 2. надимци који потичу од апелатива.

1.

Надимци Крпета, Крпин су настали додавањем суфикса -ин, -ета1 на творбену основу именице крпа.

Сложеница Крпитур спада у групу именичких, и то императивних сложеница. У првом делу сложене речи је императив глагола крпити (крпа), док је у другом делу именица тур са значењем дела тела. Крпитур као надимак означава сиромашну особу.

2.

Апелативи од којих надимци потичу су: 1) просте речи: Јапунџа (< јапунџа ‘врста кабанице’); 2) деривати: Кикљица – од творбене основе именице кикља и наставка  –ица; 3) спојне сложенице: Кривокапа – од придева крив и именице капа; 4) хипокористици: Крпо.

Надимке можемо разрстати према значењу апелационих лексема од којих потичу: 1) хипокористици: Крпо; 2) деминутиви: Кикљица; 3) особа која носи одевни предмет:  Кривокапа; 4) одевни предмет: Јапунџа.

Неки од ових надимака су истовремено и презимена: Кикљица, Крпо, Јапунџа.

 

 Резултат слика за knjige slike

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • G-plus


Напиши одговор