Тренутно се налазите: Насловна > Како се правилно изговара?

Како се правилно изговара?

Именице I

 

I

комѐнта̄тор, не коментȃтор

Именице мушког рода које се у номинативу једнине завршавају на -āтор неретко означавају вршиоца радње и имају краткоузлазни акценат на слогу испред овог суфикса.

II

комàндант, не команда̏нт

Именица командант је страног порекла; у Вујаклијином Лексикону страних речи и израза обележена је као талијанизам. Будући да у српском књижевном језику акценат не може стајати на последњем слогу, правилан је изговор са акцентом на другом слогу, и то краткоузлазним.

III

пòдбрадак, не подбра̏дак            

Исправан је изговор са краткоузлазним акцентом на иницијалном слогу. У наведеној речи се огледа законитост померања силазног акцента за један слог ка почетку речи, као и промена квалитета акцента, од силазног у узлазни.

IV

милѝна, не мѝлина

Именице које су изведене од простих придева са значењем људских особина помоћу суфикса -ина имају краткоузлазни акценат на самогласнику и из наставка.

V

нòвела/новѐла, не нове̏ла

Ако реч туђег порекла има акценат на унутрашњем слогу (нпр. новела), прилагодиће се домаћим речима тако што ће се акценат померити за један слог ка почетку речи и измениће се квалитет акцента. Међутим, усталио се и дублетни облик где је место акцента неизмењено, а промењен је само квалитет акцента.

VI

худòба, не хỳдоба 

Именице које су изведене од простих придева са значењем људских особина и уз помоћ суфикса -оба, по правилу, имају краткоузлазни акценат на вокалу о из наставка. Такав је случај и са именицом худоба ‘зло дело, неваљалство’.

VII

црнòкапица, не цр̀нокапица

Именица црнокапица  ‘птица црне главе’ спада у сложенице; састоји се од основе придева у првом делу, спојног вокала [o] и именице у другом делу. Као код великог броја сложеница, акценат је на спојном вокалу.

 

 


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • G-plus


Напиши одговор