Тренутно се налазите: Насловна > Номинатив множине

Номинатив множине

I
зна̏кови/знȃци (: знȃк)

Именице мушког рода I врсте често имају у номинативу множине дублетне облике. Тако именица знȃк гради номинатив множине помоћу граматичког наставка , с тим што се између основе и наставка додаје инфикс -ов- (зна̏кови) или се не додаје (знȃци).

II
до̏ба (: до̏ба)

Именица до̏ба је средњег рода. Иако је ово једина именица средњег рода у нашем језику која у номинативу једнине има наставак , мења се по падежима као именице средњег рода I врсте. Стога се у номинативу множине јавља граматички наставак до̏ба.

III

демàнтији (: демàнти)

Именица француског порекла демàнти је мушког рода, припада I врсти и мења се по падежима као, примера ради, именица жѝрӣ. Номинатив множине именице демàнти гласи, дакле, демàнтији. Погрешан је облик номинатива једнине дѐмант према коме стоји облик номинатива множине дѐманти.

IV
др̀ва и дрвѐта/др̀ве̄ће (: др̏во)

Именица средњег рода др̏во се у једнини мења као именице II врсте. С друге стране, наведена именица се у множини мења по I или II врсти, у зависности од тога шта означава. Уколико је реч о посеченим дрвима као грађи, именица др̏во се у множини мења као именице I врсте, а номинатив множине гласи др̀ва. Ако пак именица др̏во означава дрво које расте, онда се дата именица мења као именице II врсте, те номинатив множине гласи дрвѐта. У овом значењу се користи као облик номинатива множине и збирна именица др̀ве̄ће.

V
но̏сови/но̏севи (: но̂с)

Једносложна именица но̂с је мушког рода и спада у I врсту деклинације. У номинативу множине се између основе која се завршава зубним сугласником с и граматичког наставка може додати инфикс -ов- или     -ев-, па се јављају дублетни облици но̏сoви и но̏севи.

VI
гра̏ђа̄ни (: гра̏ђанин)

Именице мушког рода I врсте које се у номинативу множине завршавају на -ин граде номинатив множине тако што се наставак додаје на окрњену основу: гра̏ђанингра̏ђа̄ни.

VII
кће̏ри (: кћи̑)

Именица кћи̑ је женског рода. У номинативу једнине се завршава вокалом –и, али се мења као именице IV врсте деклинације кћи̑, кће̏ри, кће̏ри. Облик номинатива множине гласи кће̏ри.

 

Резултат слика за knjige slike

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • G-plus


Напиши одговор