Тренутно се налазите: Насловна > Једначење сугласника по звучности

Једначење сугласника по звучности

I
сродство, не сротство

Ако се д нађе испред безвучних сугласника с и ш, остаје непромењено у писању – нема једначења по звучности. С друге стране, говорна норма се разликује од писане, те се сродство изговара као сротство.

Пример: Сродство је блиска веза по пореклу.

II
врапца (: врабац), не врабца

У генитиву једнине именице врабац јавља се непостојано а: врабац–врабца. Како је звучни сугласник б у позицији испред безвучног сугласника ц, он се мења у свој безвучни парњак п: врабца > врапца.

Пример: У читанци се налази шаљива песма „Женидба врапца Подунавца“.

III
јурисдикција, не јуриздикција

У сложеним речима, које најчешће воде порекло из латинског језика, долази до одступања од једначења сугласника по звучности. Уколико би сугласник с на крају првог дела сложене речи алтернирао у свој звучни парњак з, изгубила би се веза са изворним значењем. Стога је једини исправан облик јурисдикција.

Пример: Јурисдикција је део суверенитета једне државе у односу на њену судску, законодавну и извршну надлежност.

IV
Редфорд, не Ретфорд

Једначење сугласника по звучности често изостаје у властитим именима, транскрибованим и донекле адаптираним правопису српског језика. Правилан облик имена је Редфорд, где се звучно д не мења у безвучно т.

Пример: Роберт Редфорд спада у групу угледних америчких глумаца.

V
вођство, не воћство

Сугласник ђ се не мења у писању испред наставка -ство или –ски. Како је именица вођство настала додавањем суфикса -ство на творбену основу именице вођа, нема једначења сугласника по звучности: вођ- + -ство > вођство.

Пример: Партизан је на табели преузео вођство.

VI
опструкција, не обструкција

Неретко у речима које потичу из страних језика долази до одступања од једначења сугласника по звучности. Међутим, префикси страног порекла се често једначе: об- : опструкција.

Пример: Опструкција игара на срећу преко интернета.

VII
потценити, не подценити

У примеру потценити звучни сугласник д испред безвучног сугласника ц алтернира у свој безвучни парњак т: под- + ценити > потценити.

Пример: Не треба потценити противника.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • G-plus


Напиши одговор