Тренутно се налазите: Насловна > Једначење сугласника по месту и начину творбе

Једначење сугласника по месту и начину творбе

I

ижџигљати, не изџигљати

Струјни дентали с и з мењају се испред предњонепчаних сугласника (ћ, ђ, ч, џ, љ, њ, ш, ж) у ш и ж. Тако је једини исправан облик глагола ижџигљати (< из- + џигљати).

Пример: Дечак је нагло израстао, ижџигљао у осмом разреду основне школе.

II

Канбера, не Камбера

У називу главног града Аустралије пише се и изговара н испред б. Дакле, нема промене н у м испред двоусненог сугласника б: Канбера (енгл. Canberra).

Пример:  Канбера је престоница Аустралије.

III

стамбени, не станбени

Иако се сонанти н и м у изговору испред сугласника б и п недовољно разликују, када наставци за творбу почињу сугласником б или п, промена н у м се јасно види у писању; нпр. стан + -бени > стамбени.

Пример: Прошле године су решили свој стамбени проблем.

IV

бешуман, не безшуман

У примеру бешуман (< без- + шуман) десиле су се три гласовне промене, и то следећим редоследом: 1) једначење сугласника по звучности: безшуман > бесшуман; 2) једначење сугласника по месту творбе: бесшуман > бешшуман; 3) упрошћавање сугласничке групе: бешшуман > бешуман.

Пример: Рекламирају бешумни агрегат за струју.

V

црнпураст, не црмпураст

Некада су у речницима облици црнпураст и црмпураст навођени као дублети. Међутим, према Правопису из 2010. године, боље је црнпураст него црмпураст.

Пример: Имала је црнпураст тен и зелене очи.

VI

бомбон(а), не бонбон(а)

Именица бомбон(а) је француског порекла (фр. bonbon). У српском стандардном језику правилан је само облик у коме долази до промене сугласничке групе нб у мб.

Пример: Деца воле да једу бомбоне.

VII

ванбрачни, не вамбрачни

Код именица и придева насталих слагањем (композицијом), слагањем и суфиксацијом или префиксацијом нема промене н у м испред б или п на споју сложеница; нпр. ван- + брачни > ванбрачни.

Пример: Живели су у ванбрачној заједници.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • G-plus


Напиши одговор